Saturday, 27 August 2016

Punca Sakit Semasa Haid.


Kenapa ya bila kita datang haid (period) badan rasa lesu dan penat, sakit kepala, sakit pinggang, sakit belakang? Itu tandanya badan kita kehilangan banyak nutrien semasa haid.

Menurut pakar, berlaku penurunan atau kehilangan beberapa nutrien penting dari badan semasa haid Antaranya adalah:

1. Zat Besi

- Setiap hari semasa haid, ketika kita kehilangan darah, kita juga kehilangan 1mg zat besi. Nampak sedikit je kami. Kalau yang jenis heavy flow, memang banyak la zat besi yang hilang. Umum nya manusia hanya memerlukan 10mg zat besi/hari.

- TETAPI...wanita dalam haid seharusnya menerima 15mg zat besi sehari. Jadi wanita semasa haid banyakkan makan daging(ayam,ikan, daging merah) tetapi elakkan masakan berminyak. So masak lah sup ye. Lagi satu sumber kekacang, sayuran hijau gelap(bayam) juga adalah sumber zat besi. So sehari dapat sepiring syur bayam pun dah memadai.

2. Kalsium

- Kalsium merupakan salah satu mineral terpenting yang diperlukan oleh badan kita. Ketika haid, kandungan kalsium akan menjadi turun baik dan selalalunya akan berkurangan.

- Wanita yang menyusukan anak, dan sudah melewati 30 an sangat-sangat perlukan kalsium. Penyelesaiannya, ambil lah makanan yang dapat menyumbangkan banyak kalsium seperti Hazelnut, almond, jeruk, keju, yogurt dan susu berkalsium tinggi.

3. Vitamin D

- Vitamin D umpama pelengkap dan kawan rapat kepada kalsium. Vitamin D berfungsi menyerap kalsium. Jadi kalau kita beria makan makanan penambah kalsium tapi Vitamin D kita ciput je dalam badan no point juga. Begitu juga sebaliknya. Tiada effect langsung!

- Untuk menambah kandungan Vitamin D boleh lah kita ambil tuna, salmon, belut dan juga kuning telur. Vitamin D juga kita boleh dapat dari sinaran matahari pagi ( 6 - 10 pagi sahaja). sebab tu atlit suka berlatih waktu pagi.

4. Vitamin C

- Pernah tak waktu haid tiba - tiba kita rasa mengidam? Tu tandanya badan kita memerlukan vitamin C. Vitamin C fungsinya membantu tubuh menyerap Zat Besi dengan lebih mudah. Kita boleh dapatkan Vitamin C dari buah kiwi, oren, jeruk dan sebagainya. Vitamin C berdos tinggi pun dah banyak di pasaran tapi pastikan bukan yang sintetik ye.

5. Asid Folat (termasuk dalam Vitamin B-kompleks)

- nutrisi ini membantu menghasilkan sel darah merah, jadi bagus untuk jaga-jaga semasa haid dimana wanita agak kehilangan banyak darah selama beberapa hari.

- Sayuran hijau dan kekacang merupakan sumber zat besi yang sekaligus memberi sumber asid folat.

- Asid folat juga boleh dijumpai dalam pasta atau roti yang dibuat dari tepung gandum (whole wheat).
Asam folat juga bisa ditemukan di pasta atau roti yang terbuat dari gandum (whole wheat).

Sesedia mana pun badan kita semasa haid, tetap rasa juga sakit badan, sakit sana, sakit sini.

Jadi saya sarankan para wanita bersiap sedia sentiasa dengan supplement untuk memastikan badan kita sentiasa fit dan bersedia menghadapi " zon merah" setiap bulan.

Ostematrix shaklee mengandungi Vitamin D, Kalsium, Magnesium, boron adalah cukup lengkap bagi menggantikan nutrisi yang hilang semasa haid.

B complex shaklee didatangkan bersama asid folat yang mana sangat penting dalam menghasilkan sel darah merah.

SR Vitamin C Shaklee yang dihasilkan dari 7 1/2 bj oren bagi setiap tablet cukup sekadar sebiji sehari di ambil kerana ianya berdos tinggi dan yang penting bukan bersifat sintetik.

Vitamin - vitamin ini merupakan vitamin asas yang perlu kita ambil setiap hari. Jika berminat dengan vitamin shaklee dan ingin dapatkan konsultasi secara percuma boleh hubungi saya di talian seperti di bawah.

Juliya 0192648694 / 0192678694
fb page: My Supplement Closet
fb : Juliya Baharom

Sunday, 21 August 2016

Land Mark Study terhadap Produk Shaklee

Siapa Dr. Gladys Block kepada Shaklee? Dan apa kaitannya dengan Land Mark Study?
############################

Jika rajin membaca dan mengkaji tentang nutrisi anda akan kenal siapa Doktor Gladys Block. Beliau merupakan professor dan pakar dalam bidang Epidemiology dan nutrisi. Beliau lah yang memperkenalkan piramid makanan yang kita selalu ikut tu.

Ikatan Doktor Gladys dgn Shaklee bermula apabila pada tahun 2002, Kathleen M. Fairfield & Robert H. Fletcher dr Harvard Medical School telah membuat satu land mark study berkenaan kebaikan mengambil Multivitamin di kalangan org dewasa. Land Mark study ni kiranya kajian yang dilakukan oleh pakar yang boleh dijadikan panduan lah kiranya. Kesannya banyak iklan-iklan di tv memperkenalkan Multivitamin dan promote kepentingan mengambil multivitamin.

Gladys jadi tak puas hati dengan kajian tersebut dan cuba utk buat kajiannya sendiri. Bila Gladys dapat tahu CEO shaklee, Roger Barnett nak dapatkan data saintifik ttg kebaikan produk shaklee, Gladys mula ambil peluang. Beliau sendiri approach shaklee utk buat Land mark Study ke atas vitamin shaklee. So Roger Barnett yakin dengan PRODUK SHAKLEE itu sendiri dan bg full control pd Gladys utk jalankn kajian dan minta result kajian tu dia publish dalam Jurnal Peer Review supaya apa yg Gladys buat boleh dipantau oleh pihak ketiga dan memperkukuhkan lagi keputusan yg Gladys dapat adalah tepat dan meyakinkan.

Agak - agak ada tak company supplement lain nak tawar diri dan offer kepada Dr. Gladys utk jalankan kajian ke atas produk mereka? kalau ternyata result nya tak bagus, malu tak? Tapi Roger Barnett tak takut sebab beliau YAKIN DENGAN SHAKLEE.

Jadi kajian ini telah Gladys jalankan ke atas 3 kategori pengguna:

1. pengamal tegar Shaklee (hijau)
2. pengamal multivitamin jenama lain (merah)
3. bukan pengamal mana2 multivitamin (biru)

Bila saya study result dr Land Mark study oleh Dr Gladys Block seperti dalam graf di bawah, keyakinan saya terhadap produk shaklee semakin tinggi dan saya rasa berbaloi utk saya terus menjadi pengamal tegar shaklee hingga kini DAN semakin yakin utk terus maju dalam bisnes shaklee ini. Anda boleh rujuk hasil Land Mark Study seperti dalam gambar di bawah.

Anda pula bagaimana? Jika nak jadi salah seorang pengguna vitamin shaklee hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Juliya. 0102648694
Mentor Shaklee Anda
Fb Page: My Supplement Closet
fb: Juliya Baharom

Sunday, 14 August 2016

Luka Pembedahan kali kedua lebih cepat sembuh

Semasa di kelas blog, sempat mendengar pengalaman bff saya, Tancik tentang kesah luka pembedahan kali kedua melahirkan lebih cepat sembuh.

Beliau sudah dikurniakan 2 orang cahayamata. Yang pertama, dikurniakan anak lelaki sekarang dh berumur 3 tahun. Anak yang kedua sekarang ni dah berumur 6 bulan setengah. Kawan saya ni bersalin secara pembedahan. Kedua - dua anak dia tau. so memang excited lah nak dengar sebab saya memang tak ada pengalaman bersalin secara pembedahan.

BFF saya ni cerita, memang berbeza lah semasa berpantang anak pertama dan kedua. Semasa anak pertama, siap ada keluar cecair mcm juice di tempat luka. Azzfar dah berumur 1 tahun lebih masih rasa berdenyut dan perit dari dalam. Saya terus teringat kisah cikgu di sekolah saya yang luka pembedahannya lambat sembuh hingga terpaksa sambung cuti sakit. Siap keluar air juice lagi.

Tapi.... luka pembedahan selepas melahirkan Naura memang sangat - sangat berbeza dari Azzfar. Lepas bersalinkan Naura, Tancik terus consume Postnatal Set Shaklee. Dalam masa berpantang rasa bertenaga, luka pun cepat kering.Seminggu tu dah mula rasa selesa di tempat jahitan. Jadi selepas tu Tancik terus ambil Vivix!
Lagi lah rasa sihat dan kawasan pembedahan cepat sembuh tak mcm selepas lahirkan Azzfar.

Ada jiran saya, sekarang anak nya dah 6 bulan tapi luka pembedahan masih belum elok.. Pertama sebab tak berpantang betul- betul, kedua memang tak ambil sebarang supplement. Ngeri dengar cerita dia yg terpaksa buka semula jahitan dan cuci sebab nanah dah terlalu banyak di dalam!

Pengambilan Vivix memang sangat - sangat membantu mempercepatkan penyembuhan luka luar dan dalam. Vivix umpama ginseng, menghangatkan badan, mengecutkan dan mengeringkan luka dengan lebih cepat.

Tak kenal maka tak Chenta. Ibu -ibu boleh cuba VIVIX dan juga Postnatal set shaklee. InsyaAllah sangat - sangat membantu terutamanya ibu - ibu yang berpantang sendiri.

Hubungi saya untuk free consultation dan maklumat lanjut.

Juliya. 0192648694
fb page : My supplement Closet
fb : Juliya Baharom

Saturday, 13 August 2016

Anggur Muscadine dalam Vivix

Umum mengetahui buah anggur ni tinggi antioksidan tapi satu spesis anggur ni berkali - kali ganda lagi tinggi antioksidan dari anggur merah biasa yang kita beli di pasaraya tu. Nama anggur ni Muscadine.
Anggur muscadine ni kita takkan jumpa kat Malaysia melainkan kita beli Vivix. Kenapa Shaklee pilih anggur muscadine ni sebagai salah satu ramuan bagi menghasilkan Vivix?

Keistimewaan Anggur Muscadine

1. Anggur liar yang hidup di kawasan panas dan lembab.

2. Tidak memerlukan semburan air atau bahan kimia lain. Ia boleh menahan suhu panas dan lindungi diri sendiri dari bakteria @ fungus.

3. Kulitnya yang tebal dan keras.sangat berbeza dari anggur biasa.

4. Saiz nya yang besar menjadikan ia buah anggur super size. Boleh membesar sehingga besar bola golf! Sebiji anggur muscadine mampu mencecah rm100 !

5. Mempunyai 20 kromosom berbeza dengan anggur biasa yang mempunyai 19 kromosom. Ini menjadikan ia tahan lasak dan boleh merawat diri sendiri apabila diserang serangga @ burung. Unik kan.

6. Muscadine mengandungi ORAC ( Oxygen Radical Absorbing Capacity ) yang tertinggi berbanding pomegranates, Bluberries dan anggur merah - Brunswick Biomedical Lab. Of Wareham, Massachusetts, 2003.

7. ORAC ini yang akan menentukan tahap antioksidan yang terdapat dalam sesuatu bahan.

8. Muscadine adalah 6 - 8 kali lebih tinggi antioksidan berbanding bluberries. Antioksidan yang terkandung di dalamnya dikenali sebagai Oligomeric Proanthocyanidins ( OPC ) . OPC tinggibkuasa antioksida berbanding Vitamin C dan Vitamin E.

9. Muscadine juga 6 kali lebih tinggi RESVERATROL dari anggur merah. Ia merupakan satu  - satunya anggur yang mengandungi Ellagic Acid - sebagai Anti Kanser dan Anti Radang.

10. RESVERATROL terkandung dalam biji anggur muscadine. Manakala antioksidan dan fitonutrient terkandung dalam kulitnya.

Kerana 10 fakta inilah menjadikan Anggur Muscadine antara anggur terbaik di dunia dan di pilih Shaklee sebagai ramuan utama dalam menghasilkan VIVIX.

Hebatkan Muscadine ni. sebab tu ia mampu tembus ke DNA manusia dan memperbaiki sel kita dari dalam. tengok lah, anggur muscadine ni pun mampu protect diri dia dari ancaman.

Nak dapatkan Anggur ni memang dalam mimpi lah rasanya. Solutionnya, beli saja Vivix. Sedap rasa Vivix ni tau. Nak rasa? Cari lah Vivix.

Juliya. 0192648694
Fb page: My Supplement Closet

Wednesday, 10 August 2016

Atasi Impetigo Dengan Vivix

Impetigo merupakan suatu penyakit kulit yang menular yang disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus atau Streptococcus pyogenes.

Penularan penyakit ini boleh terjadi secara langsung melalui sentuhan kulit dengan kulit atau melalui barang-barang perantara, seperti seluar, baju, atau peralatan makanan yang telah mengandungi bakteria.

Penyakit ini lebih banyak terjadi kepada kanak - kanak berbanding orang dewasa kerana kanak- kanak lebih terdedah kepada sentuhan dan juga permainan yang terdapat di taman permainan atau di sekolah.

Impetigo terbahagi kepada 2 jenis:

Impetigo Bulosa
~ . Impetigo bulosa adalah kulit yang melepuh dan berisi cairan.
~ Biasanya muncul di bahagian tubuh badan hingga ke leher

Impetigo Nonbulosa
~ Impetigo Nonbulosa pula adalah kulit menjadi bintik - bintik merah seperti luka yang meninggalkan kerak berwarna kuning kecoklatan.
~Nonbulosa ini tidak melepuh tetapi lebih kerap terjadi jika dibandingkan dengan Impetigo Bulosa.
~ Biasanya muncul di bahagian sekitar mulut dan hidung. Ia juga boleh merebak ke bahagian lain melalui sentuhan dengan jari.

Faktor - faktor yang boleh menyebabkan Impetigo :

~ Melakukan aktiviti yang banyak melibatkan sentuhan kulit, misalnya olahraga bela diri, bola keranjang, atau bola sepak.

~ Memiliki sistem kekebalan tubuh yang lemah.

~ Tinggal di kawasan yang padat. Misalnya anak-anak yang tinggal di taska juga di sekolah. Sistem kekebalan tubuh anak - anak juga belum terbentuk dengan sempurna di bandingkan dengan orang dewasa.

~ Suhu lembap dan hangat. Bakteria penyebab impetigo cenderung lebih mudah berkembang biak pada tempat yang memiliki suhu lembap dan hangat.

~ Membawa bakteria impetigo tanpa disedari. contohnya kita mempunyai luka di hidung. Tangan yang mengandungi bakteria akan mengakibatkan bakteria merebak ke bahagian lain setelah menyentuh hidung yang luka.

~ Berpenyakit diabetes. Gejala luka yang dimiliki penderita diabetes akan memudahkan bakteri impetigo untuk masuk dan menyebarkan bakteria tersebut.

Ubati Impetigo dengan Shaklee.

Vivix merupakan tonik yang tinggi antioksidan dan mampu menyerap ke DNA manusia.Oleh itu VIVIX mampu memperbaiki sel2 kulit yang telah dijangkiti bakteria dan menggantikannya dengan sel yang baru.

Selain dari Vivix, pesakit impetigo boleh menggunakan SR Vitamin C bagi memperkukuhkan sistem kekebalan badan.

~ Pesakit impetigo juga boleh mengamalkan vitamin Garlic Complex yang bertindak sebagai anti fungus dan juga bateria..

Hargai orang yang tersayang. Jika ada yang ingin dapatkan free consultation boleh hubungi saya di talian 0192648694.

Gambar di bawah ini menunjukkan kesan yang di alami oleh adik yang mengalami masalah impetigo sesudah menggunakan Vivix.

This entry was posted in