Saturday, 27 September 2014

Kenapa SHAKLEE???

Assalamualaikum..

Asik - asik shaklee. Tak de benda lain ke ko nak cerita? Tak de vitamin lain ke yang ko nak jual? Kenapa shaklee?

Awak ni dah kenapa? Apa salah saya? Apa salah shaklee? Kenapa marah sangat?

Tak de la, aku buka fb ramai nya yang jual shaklee, kat opis aku pun ramai kawan-kawan jual shaklee.

Hah, bagus lah. Ni menunjukkan shaklee tu mendapat tempat di hati orang ramai. Dapat kepercayaan orang ramai. Jadi pilihan orang ramai.

Benda baik dah tentu kita nak kongsikan dengan orang sekeliling kita kan. Macam saya ni, ambil ostematrix masa berpantang, alhamdulillah dapat atasi masalah sembelit. Susu badan untuk anak saya pun alhamdulillah meriah. Dah bagi kesan positif pada saya, tak kan saya nk kunci mulut saya ni dari share kebaikan yang saya dapat dengan orang sekeliling saya?

               TAK TAKUT MATI!

Saya ni dah 4 kali bercuti di Bandung. Suka sangat sebab boleh shopping. Kalau pergi ke bandung pergilah ke Pasar Baru. Di tingkat berapa ntah saya pun tak ingat, banyak toko-toko yang menjual produk pelangsingan, produk kecantikan, ubat kuat pun ada. Masa saya pergi ke sebuah toko, owner nya offer saya beli produknya, bawa balik malaysia dan letak lah jenama sendiri. Ishhhh macam tu ke? Kata pemandu pelancong saya, " buk, ramai yang ke mara borong bawa pulang dan bikin jenama sendiri".. OMG OMG. takutnya saya dengar. Tak buat kajian terhadap produk tu secara terperinci tapi berani juga jual dan letak jenama sendiri pula! Tak takut mati ke?

     SHAKLEE BAGUS SANGAT KE?

Memang bagus! Kalau tak bagus tak adalah yang berjaya hamil lepas consume set kesuburan.

Memang bagus! Kalau tak bagus, tak adalah yang berjaya kurus dengan set kurus shaklee.

Sebab bagus la bersepah - sepah orang jual shaklee dan up status tentang kebaikan shaklee.

            SHAKLEE SELAMAT?

DAH TENTU LAH SELAMAT!.  Shaklee menjalankan lebih dari 83,000 ujian kualiti setiap tahun ke atas produknya.

Shaklee juga menjalankan lebih dari 350 ujian ke atas bahan - bahan botani yang baru.

Produknya juga sentiasa memberi kesan positif kepada kesihatan kerana ianya paling tulen dan dan tiada bahan terlarang..Boleh GOOGLE ye.

               UKHWAH TERJALIN

Yang ni paling best! Jumpa dan kenal ramai orang - orang positif dalam business ni.

Saya ada Group wassup Geng 3 Pagi. Geng apa ni? Ha, ni lah geng - geng leader hebat yang akan kejut satu sama lain untuk bangun solat tahajjud! Menarik kan. Sebelum ni liat nk bangun tahajjud.

Leader-leader hebat ni lah juga yang akan update ajak solat dhuha, remind each other sentiasa zikir, sedekah dan bagi kata - kata semangat. Yang ni saya paling suka!

Disebabkan semua di atas ni lah yang membuatkan saya tak pikir panjang untuk join shaklee.. sebab banyak kesan positif berlaku ke atas diri saya sendiri.

Ok tu je saya nk share..kalau ada yang nk alami kesan positif mcm saya alami boleh hubungi saya..kita berbual dengan lebih mesra ya. Kita cuba dulu baru kita tau hasilnya. TAK CUBA TAK TAHU

Juliya Baharom
0192648694
Shaklee Independent Distributor

Wednesday, 24 September 2014

Selfie or Selfish???

Assalamualaikum.

Term 'selfie' sangat - sangat famous amos sekarang ye. Mula - mula saya pelik jugak tiba - tiba ramai sangat yang update status kt fb berselfie.

Boleh baca di sini untuk makna selfie . Bila duduk lepak dengan member - member tapi dok sibuk berselfie, mula la mencerminkan kita ni selfish pulak kan..yela member ajak berborak kita sibuk dengan diri sendiri kan.

Ada juga keburukan dari tabiat berselfie ni kan. Boleh rujuk di sini kalau nak tahu akibat buruk berselfie yang melampau.

Saya ni pulak jenis yang kurang bergambar memang dari kecil lagi.. agaknya sebab masa kecil saya memang kurang koleksi bergambar.

Bagi saya, tak salah berselfie tapi biarlah bertempat. Jangan la sampai dok dalam jamban pun nak berselfie kan.

Hehe..sekadar gurauan


Saturday, 20 September 2014

D.I.Y Cosmetic Box

Asaalamualaikum..

Okey untuk cabaran 30 hari blogging, harini saya nak share cara saya susun barangan penjagaan diri dan juga barang kosmetik sy.

Saya beli DIY wooden cosmetic box dari kawan saya di fb. Mula - mula ingatkan ringan dan biasa - biasa je tapi bila dah dapat, waaa dah namanya wooden memang agak berat dan kukuh! Nanti tengok gambar nya kat bawah ye.

Simple je, kita pasang sendiri je. Tapi saya seperti biasa akan suruh suami lah yang pasang sebab saya pandai beli je..hehe

Barang - barang lebih tersusun.

- ada 2 drawer yang mana saya suka sangat sebab saya boleh gunakan untuk letak aksesori spt rantai, cincin, brooch, gelang dan lain - lain.

- sebelum ni barang - barang terabur dan letak merata. Brooch ada je dalam handbag lah, dalam purse lah. Sekarang ni kita sumbat je dalam box ni.

Beli kat mana??

- DIY box ni saya beli dari kawan saya di fb.. pada yang berminat boleh le fb kawan saya Norishah Jaafar Full. Harga pun murah je, sesuai dengan kualitinya..

Sekian.

Wednesday, 17 September 2014

Resepi Spagetti Aglio Olio

Assalamualaikum...

Haaa..arini nak share sikit resepi spagetti aglio olio versi saya.. anak sulung saya suka sangat spagetti ni.
Mak saya pun suka sebab ianya tak lah kebaratan sangat kan.

BAHAN - BAHAN

1. Sekampit spagetti
2. Lada bulat @ lada benggala (dadu)
3. Udang
4. Crab stick
5. Cili flakes
6. Cheese powder
7. Carrot
8. Cendawan butang
9. Brokoli
10. Garam
11. Olive oil
12. Bawang holland (dadu)

CARA - CARANYA

1. Rebus spagetti hingga lembut. Boleh rujuk cara merebus pada plastik pembungkus ye.

2. Panaskan olive oil dalam 3-4 sudu besar. Kemudian masukkan bawang holland dan tumis sekejap je. Kemudian masukkan carrot.

3. Kemudian masukkan cili flakes. ( ikut suka kalau nak pedas letak la banyak - banyak)

4. Masukkan cendawan, lada benggala, udang, crab stick dan brokoli. Agak - agak dah masak boleh masukkan garam dan perasa kalau suka.

5. Masukkan spagetti yang dah direbus tadi..kalau kering sgt boleh tambah sikit olive oil dan sedikit air. Gaul hingga rata.

6. Akhir sekali masukkan cheese powder. Saya suka letak cheese powder banyak - banyak.

7. Hidangkan spagetti comey - comey dan tabur lagi cheese powder.

8. Sedia untuk di makan..sila lah cuba resepi saya yang biasa - biasa je ni.

Spagetti Aglio Olio ku...

SIAPA SAYA?

Assalamualaikum..

Arini nak cerita sikit tentang diri saya..alahai mcm selebriti la pulak.

1. SAYA SEORANG IBU

Saya ibu kepada 2 orang cahaya mata, Aaira Nabila 4y dan Aaron Malique 2m. Telah mendirikan rumah tangga hampir 5 tahun.

2. SAYA SEORANG GURU

Ini adalah tanggungjawab hakiki saya selain seorang ibu dan isteri. Tahun ni dah masuk 6 tahun saya menjadi pendidik. Seorang guru lepasan KPLI PEMULIHAN KHAS. Opsyen saya adalah mengajar kelas pemulihan khas. " pelanggan" saya adalah murid- murid lemah yang masih belum menguasai 3 kemahiran penting iaitu membaca, menulis dan mengira. Ada juga dikalangan murid saya yang mengalami masalah pembelajaran seperti DISLEKSIA, AUTISME DAN HYPERAKTIF.

3. SAYA MAK ANDAM!

Haa.. ini adalag salah satu pekerjaan saya tapi bukanlah sepenuh masa. Saya mempunyai sebuah butik pengantin, Jari Manis Bridal. Saya memang suka dengan kerja kawen ni so saya decide buat bisnes ni secara kecil - kecilan. ALHAMDULILLAH, saya set up semuanya semasa majlis perkahwinan saya. Saya juga menyediakan perkhidmatan buaian berendoi. Ni tengah plan untuk majlis berendoi anak teruna pula.

4. SAYA SEORANG DUTA

Ini salah satu kerja sambilan saya yang memberi saya pendapatan sampingan. JADI DUTA!!. Duta produk SHAKLEE.. setelah jatuh cinta dengan produk shaklee tahun lepas, saya pun join keahlian shaklee dan cuba slow - slow buat bisnes ni..sambil berkongsi kebaikan produk shaklee sambil tu boleh jana pendapatan..sapa tak nak kan?? Kemana mana saya pergi saya akan bawa semua vitamin yang saya consume. Di sekolah kawan - kawan pun akan cari saya bila perlukan produk shaklee..SO, SAYA NI DUTA lah kan?

Itu saja tentang diri saya. Jika perlukan perkhidmatan buaian berendoi, perkahwinan, nak tau pasal murid pemulihan, cara pengajaran dan pembelajaran di kelas saya atau nk tau tentang produk shaklee, jangan segan boleh hubungi saya di talian seperti di bawah..bye

JULIYA  0192648694
FB: JULIYA BAHAROM
FB PAGE: MY SUPPLEMENT CLOSET
               : JARI MANIS BRIDAL

Hasil keras tangan saya.

Sertai saya di Amazing Club
Family kecil ku

Monday, 15 September 2014

Murtabak Makasar Best

Assalamualaikum..

Masih lagi berholiday di Kuantan.. kami kalau ke kuantan keje nya food hunting je.

Untuk malam ni kami nak cari diner yang lite je..sebab semalam dh ke Tanjung Lumpur makan seafood. So suamiku ajak makan murtabak makasar.Murtabak Makasar ni famous kat Pekan, Pahang.

Ok kalau korang nak try kebetulan ke Kuantan boleh la try murtabak ni..BEST WOO.. kami stay kat Zenith Hotel so dekat je la.. Gerai nye sempi je tepi jalan kat Jalan Bukit Sekilau. Sebelah je sgn UiTM Kampus Bukit Sekilau.

Nak share sikit harga murtabaknya.

Murtabak biasa rm8
Murtabak special rm9.. dibalut dengan telur berempah.
Murtabak mix rm10.

Ni nak share pic murtabak yang sempat di snap sebelum di ngap..

Monday, 8 September 2014

BERJAYA BERSAMA SHAKLEE

Assalamualaikum,

Pernahkan anda terfikir hanya bermodalkn rm65 dan menjadi ahli shaklee, anda boleh berjaya menjana pendapatan sampingan seberapa banyak yang anda mahu? ANDA TENTUKAN SENDIRI!

Jalan untuk berjaya, tips - tips berharga, kata semangat dan motivasi yg berkesan sudah terhidang di dalam group eksklusif apabila menyertai SHAKLEE. Kita hanya perlu IKUT dan LAKSANAKAN. Tetapi untuk memacu kejayaan itu adalah DIRI KITA SENDIRI dan perlulah ada KEYAKINAN!

1.YAKIN DENGAN PRODUK SHAKLEE

- Shaklee telah melaburkan sebanyakUSD250 juta setiap tahun, 83,000 ujian klinikal bagi memastikan setiap produk nya berkualiti, berkesan dan diyakini seluruh dunia.

- Shaklee juga menghasilkn produknya dari alam semulajadi dan menyokong alam sekitar. Tiada keraguan ke atas setiap produk yang dihasilkan.

- Produk Shaklee diperakui HALAL oleh Islamic Society of America (ISA), dimana ISA adalah badan yang telah diakreditasi oleh Jabatan 

- Shaklee mempunyai barisan saintis yang tersohor.

2. YAKIN DENGAN SISTEM YANG ADIL

 - Yuran keahlian SHAKLEE             sebanyak rm65 adalah SEUMUR HIDUP!. Tiada sponsoring bonus. Ini bermakna SHAKLEE adalah PATUH SYARIAH.


- SHAKLEE bukanlah sebuah sistem piramid. TIADA ISTILAH UPLINE GOYANG KAKI!. Setiap ahli perlu bekerja untuk mendapat reward untuk diri sendiri. Malah ada juga CAR BONUS downline lebih banyak berba ding upline yang lebih lama bertapak. Downline juga boleh memotong rank upline nya, yang penting SIAPA USAHA LEBIH GIGIH!

3. YAKIN ANDA HEBAT

 - Untuk melakar kejayaan, kita mesti YAKIN DENGAN DIRI SENDIRI bukannya orang lain. Bila keyakinan mula menebal, tiada masalah untuk mencipta kejayaan

- TANGKIS SEGALA CAS -CAS NEGATIF di sekeliling kita. Jangan mudah melatah atau terguris dengan segala ancaman atau sindiran. Ambil ianya sebagai penguat semangat untuk berjaya.

 - Yakin suatu hari kita akan menjadi PRESIDENTIAL MASTER COORDINATOR, rank tertinggi di dalam shaklee dengan income mencecah 6 @ 7 angka!.

- Yakin bahawa kita akan dapat merealisasikan impian kedua ibu bapa kita dengan hasil titik peluh kita sendiri

Untuk melakar kejayaan,  mesti ada MATLAMAT YANG JELAS. Set kan apa matlamat anda, bila anda akan capai dan yang penting, BUKTIKAN anda dapat mencapai matlamat tersebut.

Saya mencari rakan niaga yang BERSEMANGAT dan BERKEYAKINAN untuk membantu manaikkan taraf ekonomi keluarga, membantu ibu bapa, membantu membangunkan ummah dan bermacam lagi MATLAMAT.

INSENTIF ISTIMEWA bakal diberikan kepada yang berjaya bergelar NEW SUPERVISOR pada september 2014. Jangan tunggu lagi kerana kejayaan tidak menunggu kita, kitalah yang mesti mengejarnya.

        HUBUNGI SAYA SEGERA!!!!

Sunday, 7 September 2014

TIPS JIKA BENGKAK SUSU

Assalamualaikum...

Aduh sakitnya kalau bengkak susu melanda ibu - ibu menyusu ni.. apa tu bengkak susu? Adakah susu kita yang keluar tu berketul - ketul?

Bengkak susu tu bermakna ada saluran susu kita yang tersekat dan susu tak boleh mengalir dengan sempurna. Tapi sebenarnya bengkak susu ni petanda baik bagi ibu-ibu. Ini menandakan susu ibu - ibu sangat meriah dan berpotensi menyusukan anak sehingga 2 tahun atau lebih! Boleh rujuk gambarajah di bawah untuk memahami apa itu bengkak susu.

Sambil santai2 di bilik hotel ni saya nak share sikit tips yang ibu - ibu boleh amalkan jika terkena bengkak susu.

1. Tuam dengan air panas

Boleh guna hot water bag atau kain   yg direndam dengan air panas dan tuam di kawasan yg bengkak.. ulang banyak kali insyaallah rasa lega walaupun bengkak lambat hilang.

2. Gosok dengan minyak

Ini memang kaedah yang selalu saya amalkan..sama ada gunakan khidmat mak bidan atau urut sendiri je.. kalau urut sendiri mulakan di bahagian yang bengkak perlahan-lahan secara membulat.kemudian urut dari bahagian bengkak ke arah puting. Saya ni jenis tahan sakit so saya akan urut kuat. Boleh gunakan minyak panas.

3. Mandi air panas

Saya suka cara ni sebab saya akan rasa calm je.. mandi air panas guna shower dan biarkan tujahan air panas tu di bahagian yg bengkak.. ini mungkin dapat bantu susu yang tersumbat tu mengalir dengan betul.

4. Kerap susukan baby

Ini adalah cara semulajadi. Kita kerap menyusukan baby maka hisapan baby tu akan bantu sedikit sebanyak proses pengaliran susu berjalan lancar.. jika ada anak yang lebih besar masih menyusu itu adalah lebih baik kerana kadar hisapan anak tu lebih kuat.

5. Kerap pump susu

Kurang pump susu juga merupakan satu sebab terjadinya bengkak susu..so ibu - ibu kena lah rajin dan konsisten pump susu ye.. tapi jika bengkak susu dan terjadi, pump lah sekerap mana pun susu susah sangat nak keluar.

6. Ambil supplement LECITHIN

Pengambilan lecithin dapat membantu susu yang tersumbat tu mengalir dengan baik. Banyak jenama supplement lecithin di pasaran tapi saya memilih LECITHIN SHAKLEE.

Rasanya itu saja tips yang saya boleh kongsikan dan saya amalkan jika terkena bengkak susu. Alhamdulillah hasilnya tidaklah mendadak tetapi sakit tu dapat dikurangkan insyaallah.

Jika berminat dengan produk shaklee boleh hubungi saya di nombor seperti di bawah.. insyaallah saya boleh kongsikan tips dan sediakan konsultasi secara percuma.

 
JULIYA  0192648694
FB PAGE : MY SUPPLEMENT CLOSET

Thursday, 4 September 2014

BERAT BADAN TURUN 9KG DENGAN SET KURUS SHAKLEE

Terujanya hari ini bila saya di sapa oleh customer melalui private message di facebook. Hampir 6 bulan kami tak berjumpa. Saya pun dh bersalin anak kedua.

Ceritanya, 6 bulan lepas customer saya ni merangkap anak angkat emak saya datang ke rumah.. saya perasan yang badannya semakin berisi. Saya pun tanya kenapa dia nampk semakin gemuk? Dia cakap sejak pindah ke putrajaya, dia sering makan lewat malam. Owhhh patut lah makin gemuk.
Kalau kita makan lewat malam dan tidur, ini lah penyebab kepada masalah kegemukkan..sebabnya kita tak sempat bersenam@jalankn apa-apa aktiviti pembakaran lemak.

Saya pun suggest dia cuba set kurus basic iaitu LECITHIN DAN ALFALFA. Kemudian dia tanya vitamin untuk kulit..saya cuma syorkan ESP.

               Selepas tiga minggu

Selepas 3 minggu, saya hubungi dia untuk dapatkan feedback. Dia beritahu berat badannya tak turun banyak. Hanya 2kg. Tapi katanya kulit muka makin lembut dan kurang berminyak. Rakan ofis pun nampak perubahan positif pada kulit dia. Dia cakap "takpelah turun sikit pun asalakn kulit saya dh makin ok". Customer saya ni LELAKI OK!. kaki pun dh kurang sengal kata dia.

Sebulan kemudian dia oder lecithin. Kemudian sy pm dia di facebook dh tak berjawab! Mungkin sibuk.

                Setelah 6 bulan!

Harini dia PM saya! Katanya berat badan dia dh turun dr 89 ke 80kg. Ermmm 9kg dalam masa 6 bulan?  Lambatnya turun, dalam hati saya.
Dia happy sangat dapat turunkn 9kg dalam masa 6 bulan tanpa control makan dan workout!!

Kalau dia workout mungkin turun 9kg dalam masa 2 bulan. Tapi dia happy sangat sebab masalah sengal dan sakit kaki bila bangun pagi dah tak ada.

Itulah saya bagitau dia, ini hanyalah supplement bukannya ubat kurus!.   Sambil kesihatan badan dapat ditingkatkn, sambil tu dapat juga turunkan berat badan...memang best kan!

Ok bagi yang berminat untuk tahu lebih lanjut tentang ALFALFA, LECITHIN DAN ESP bole hubungi saya. Free consultation akan diberi.

Juliya  0192648694
juliyabaharom@gmail.com