Tuesday, 19 August 2014

BAHAYA SEMBELIT SEMASA BERPANTANG

Alhamdulillah hari ni sy dh berpantang hari yang ke 41. Mummy n baby alhamdulillah sihat sejahtera.
Saya nak kongsi sikit cerita semasa berpantang ni, masalah sembelitlah yang saya paling takut sekali.. semasa berpantang anak pertama, saya gunakan set bersalin nona roguy. Saya gunakan produk utk luaran saja sebab anak saya jaundis. So tak berani nk makan pil n air akar kayu nya. Anak dah betul betul bebas jaundis baru sy mula makan. Mungkin sebab tu saya ada masalah sembelit di awl berpantang.
Berpantang anak yg kedua ni saya amalkn set berpantang shaklee. Set berpantang ni saya ambil sejak awal pregnant sebab ianya set yang sama. Cuma untuk berpantang ni saya tambah alfalfa sebagai milkbooster.
Ok cerita pasal sembelit ni, saya memang tak risau dah sebab kali ni saya ambil OSTEMATRIX dalam set hamil dan berpantang shaklee ni. Memang saya tak ada masalah sembelit dari pregnant lg.. nak di jadikan cerita semasa berpantang hari ke 11 & 12 saya terlupa ambil ostematrix sebelum tidur disebabkn dua hari tu anak saya berjaga malam.saya dok ulik anak sampai sy tertidur dan lupa lah nk telan ostematrix.
         APA YANG TERJADI??
Perkara yang paling ditakuti telah terjadi.. SEMBELIT!!!!
YA ALLAH, siksanya hanya ALLAH yang tahu. Berpantang di rumah mak pulak. Tak ada tandas duduk! Dari pagi sampai ke malam saya tak berjaya membuang.. menangis, meraung dalam toilet. (Tapi control lg raungan tu).
Magrib tu saya ke rumah mak sedara. (Tumpang tandas duduknya) masih tak berjaya..saya jadi takut sgt2.
Malam saya telan ostematrix awl2.. esok pagi bangun perut dh merengat. Bergegas ke tandas dan alhamdulillah semuanya selesai..sakit tak trkira..tahan sakit 3 hari.
Start dari hari tu memang saya takut sgt kalau tak amik ostematrix. Suami pulak jdi reminder.
Kepada ibu berpantang atau sesiapa saja yang ada masalah sukar membuang @ sering sembelit saya suggest ambil OSTEMATRIX insyaallah masalah sembelit selesai.
Juliya  0192648694
Shaklee Independent Distributor